Historien

Haderslevhus og Ridderbar

Det nuværende Haderslevhus blev oprindeligt bygget som tysk forsamlingshus, og har både teaterscene og orkestergrav. Bürgerverein zu Hadersleben blev stiftet den 18.11.1838 og bygningen blev renoveret i 1902.

Mange kender det også som Borgerforeningen og fortæller, at de har oplevet Gnags, Rockazino, Bamses Venner, Kandis, Natasja, og Gasolin og mange, mange glade danseaftener på stedet.

I huset var også den berygtede Ridderbar, som fungerede som morgenværtshus frem til den 15. Maj 2018.

I den gamle ridderbar genåbner en restaurant, så lokalets oprindelige formål genetableres.

Våbenskjoldet på facaden

Dette stammer fra Glücksburg slægten, der er en Slesvig-Holstensk adelsslægt. Det består af flere lokale våbenskjold. Øverst til venstre er der to løver, der blev brugt i Schleswig, ved siden af nældebladet fra Holstein, i midten er Oldenburg, nederst til venstre Stormarn og i højre hjørne har vi Ditmarschen.

I bunden har vi Schleswig-Holstein´s plattyske motto (ihvertfald fra før i tiden) “op ewig ungedeelt”, som kan oversættes til noget i retning af “for evig u-delt”. Det stammer vist nok fra 1400 tallet, hvor man lavede en lov om at Schleswig-Holstein ikke måtte deles.

I bunden og på dekorationen i kanterne ser vi Kejserflaget, der var i brug fra 1871-1919.

Borgen Haderslevhus

Godt hundrede år efter at Haderslev var opstået, byggede kongen en borg i byen. Det skete omkring 1270. Formålet med borgen var at beskytte handelen i byen og samtidigt være et centrum for kongens administration i den nordøstlige del af Sønderjylland. Hertil skulle bønder og borgere komme og betale skat og afgifter, og her kunne man møde kongen eller hertugen, når han var i byen.

Borgen kaldtes Haderslevhus, hvilket var den normale betegnelse for en kongelig borg i en by (f.eks. Koldinghus, Tønderhus etc.). Den lå placeret i området mellem Store Klingbjerg og Naffet. Fra byen gik man ad Slotsgade hen til borgen. Det første man mødte var en portbygning, der lå ved Slotsgade 21. Herefter gik man over en voldgrav og kom ind på forborgen, hvor borgens stalde, værksteder og lignende lå placeret. Her ligger i dag Slotsgade 20-22 og 29-31.

Endnu en voldgrav adskilte forborgen fra selve hovedborgen, der lå omkring Slotsgrunden. Denne del af borgen var omgivet af en mur. Her lå borgens hovedbygninger, et borgkapel, og fra et tårn kunne man holde øje med byen og sejladsen på fjorden. Slotsgade 33, Haderslevhus, ligger placeret på denne del af borgen.

Mod øst var borgen afgrænset af endnu en voldgrav, der lå under husene Naffet 23-25.

På Haderslevhus boede Christian 3., da han indførte reformationen i Haderslev som det første sted i Danmark, og her flyttede Hertug Hans den Ældre ind, da han i 1544 blev hertug over en del af Sønderjylland. Han må dog have følt, at borgen efterhånden var blevet for gammel, og begyndte derfor at bygge et nyt moderne slot, Hansborg, der kom til at ligge mellem Toldbodgade og Gasværksvej.

I 1562 flyttede hertug Hans ind i det nye slot og begyndte at rive det gamle Haderslevhus ned.

I takt med nedrivningen blev området udstykket til byggegrunde til hertugens personale, og de ældste huse i Slotsgade stammer fra årene 1570-90. Det drejer sig om Slotsgade 20 og 22, samt nr. 23, 29 og 31.

Efterhånden blev hele kvarteret bebygget og den gamle middelalderborg, Haderslevhus, forsvandt. I dag er der kun svage spor af borgen tilbage i jorden under huse og gader i denne del af Slotsgade.

Vigtig historie:

Haderslevhus er navnet på Haderslevs oprindelige kongehus. Vægterlauget beskriver hele historien og lidt til: Oprindelig havde hertugen til huse på borgen Haderslevhus. Man mener den stammer fra 1200-tallet, men ser den beskrevet første gang i 1326.  Chr. I, der blev kronet til dansk konge og gift med Dorothea af Brandenburg, residerede på slottet. De var forældre til den senere Frederik I og Hertug Hans, der var halvbrødre til den senere Chr. III – kongen der gennemførte reformationen i Danmark. Du kan læse mere om den historie lige her.

Christian 1. underskrev 1448 sin håndfæstning på borgen Haderslevhus, og Christian 3. blev i 1525 statholder på Haderslevhus, hvor også hans søn – den senere Frederik 2. – blev født i 1534.

Da hertug Hans den Ældre overtog borgen i 1540 omtales den som en ren røverrede, og han iværksatte bygningen af Hansborg – Danmarks første renæssanceslot.

Da Hertug Hans døde i 1580 arvede Frederik 2. slottet, og i 1597 blev Christian 4. viet på Haderslevhus til Anna Catharina af Brandenburg.

Senere benyttede han slottet til elskovsmøder med Kirsten Munk.

I 1627 brændte store dele af Haderslev, og byen blev besat af Torquato Conti. I 1644 fulgte Torstensons besættelse, og Hansborg blev brændt af. Det blev ikke genopført, men stenene anvendtes i stedet af byens borgere til genopbygningen af byen.

Kilder:

Lennart S. Madsen, Haderslev Museum

wikipedia: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Haderslevhus

Jydske Vestkysten

Den lokale internet-avis Haderslevs Puls var på besøg i august 2018, og har skrevet en fin klumme, som kan læses her: Tilbage til fortiden.

Haderslevhus er som historisk seværdighed i 2018 også medlem af the Danish Club .

Vi er stolte af at kunne afsløre følgende nye skilt, som skal gøre byen opmærksom på det historiske kulturhus.

Arkiv.dk har mange fine billeder, som du kan se er udpluk af her: